divendres, 19 de novembre del 2010

ERC i el Museu Casteller de Valls

Actuació a Valls el segle passat


A Valls, parlar del Museu Casteller vol dir remuntar-se al passat. Quan se’n començava a parlar, molts encara anàvem amb pantalons curts; era quan l’alcalde de Valls era Pau Nuet. En aquell moment ja hi va haver discrepàncies amb la ubicació, i de ben segur que molts, els de més edat, recordareu la polèmica amb Can Segarra, per si s’enderrocava i s’hi havia de fer el Museu.
El que podia haver estat un eix vertebrador de la societat vallenca, fent-lo un objectiu comú, il·lusionador i amb potencialitat per a la ciutat, s’ha transformat en una discussió constant i en un joc de despropòsits que s’han allargat in eternum.


Divendres passat es va fer la reunió del Consorci del Museu Casteller per presentar el projecte bàsic, presidida pel conseller Tresserras, l’únic conseller que ha cregut honestament en el projecte i l’únic que ha fet realitat el compromís adquirit a principis de legislatura. Per tant, sembla que ens anem apropant a fer realitat aquest projecte.
 
Vista exterior de futur museu
Vista del vestíbul del futur Museu

Arribat a aquest punt, però, des d’ERC de Valls volem fer unes quantes consideracions.
·         Des de sempre hem defensat la ubicació del Museu a l’edifici de la plaça dels Quarters. De fet, quan el Jordi de Bofarull va ser regidor de Cultura i va impulsar el pla d’equipaments culturals de Valls, el Ple va acordar, amb el suport de CiU, situar el Museu en aquell indret, després d'un llarg treball de consens al qual van arribar els agents socials, els experts i els partits polítics de Valls (un emplaçament, per cert, amb que CiU es va presentar a les eleccions).
Colocació de la pancarta al Narcís Oller del Futur Museu
·         El Consorci del Museu Casteller  estableix el finançament del Museu: 50% Generalitat, 25% Diputació i 25% Ajuntament de Valls.
·         El pressupost global pot rondar el 10 milions d’euros.
·         Quan pren possessió el conseller Tresserras, fixa com un dels seus compromisos de legislatura la construcció del Museu Casteller a Valls. Els pactes són els següents:
o   El Departament  de Cultura i Mitjans de Comunicació tindrà la responsabilitat del projecte arquitectònic i museogràfic.
o   La Coordinadora de Colles i els tècnics vetllaran per la museologia, la recerca de peces, etc.
o    L’Ajuntament de Valls decidirà l’emplaçament i en serà el responsable.
Reunió del Conseller Tresserras amb el Regidor Jordi Bofarull
·         Quan el pacte de la sociovergència a l’Ajuntament de Valls decideix fer l’ARE de Ruanes i vincula al projecte el museu casteller per fer-lo més digerible, ERC de Valls ens hi oposem rotundament.

·         A diferència de com havien actuat anteriorment els grups locals de CiU i el PSC, que havien fet passar els interessos de partit davant els interessos de ciutat posant pals a les rodes al projecte del Museu Casteller quan no eren a l'Ajuntament i governaven la Generalitat, ERC de Valls va actuar amb ètica i amb sentit de ciutat, tot procurant que el projecte no s'aturés i pogués tirar endavant d’una vegada. Al mateix temps, el grup municipal va treballar a la ciutat per canviar l'emplaçament de Ruanes, que creiem que és un gran error però que és el volgut per CiU i PSC, que tenen majoria a Valls.  

La decisió no va ser fàcil, però en el món de la política municipal s’ha de procurar prendre decisions que siguin profitoses pel futur de Valls, encara que això suposi aparcar les opinions de partit.

A dia d’avui les coses estan de la següent forma:
La Generalitat ha fet la feina: ha escollit l’arquitecte, ha supervisat el projecte museístic, ja té el projecte bàsic redactat i d’aquí a un mes el projecte executiu estarà acabat.
L’Ajuntament de Valls encara no té els terrenys en propietat i a hores d’ara  només té un acord amb un particular perquè quan es faci la parcel·lació del terreny cedeixi aquest terreny a canvi d’una parcel·lació diferent de la prevista inicialment. Si l’Ajuntament hagués fet la feina a temps, el Museu ja estaria en marxa.
Estat actual dels terrenys
Des d’Esquerra de Valls creiem que cal explicar les coses i que cadascú assumeixi la seva responsabilitat en la feina de tirar endavant el Museu Casteller, i podem dir amb orgull que ara és més a prop que mai gràcies al treball del conseller Joan Manuel Tresserras, que ha complert el seu compromís de fer el Museu Casteller. A hores d’ara no només s’hauria col·locat la primera pedra, sinó que les obres ja haurien començat si l’Ajuntament de Valls hagués fet la seva feina i tingués la propietat dels terrenys.

Tant de bo que l’èxit aconseguit amb el nomenament dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat sigui el preludi d’un altre èxit per a la ciutat: la construcció del Museu Casteller.


Vídeo oficial de la candidatura dels Castells a Patrimoni de la Unesco

Us deixo uns quants links amb més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada