dissabte, 23 d’octubre de 2010

El GUANT fa forat

 Avui us deixo aquí  l'article d'opinió que vaig publicar a delcamp.cat
Divendres passat es va inaugurar el GUANT, Festival internacional de Teatre de Titelles de l’Alt Camp, fruit d’una iniciativa de la Companyia Pa Sucat de Valls, que enguany arriba a la seva sisena edició i que s’emmarca com un referent cultural de primer ordre que ja ha superat l’àmbit de la comarca i del Camp de Tarragona i que, mica en mica, any rere any, va consolidant-se i estenent-se arreu del país.
Amb tot, la  voluntat del Festival d’arribar al màxim de poblacions de la comarca ha estat i continua sent un dels seus objectius principals. Sempre he cregut que la cultura ha d’estar a l’abast de tothom i que els ciutadans han de tenir el dret de poder veure espectacles de primer nivell a la seva població, perquè això fa augmentar la vinculació afectiva pel propi municipi.  Aquesta aposta per la Cultura ha fet possible també que algunes primeres figures internacionals del món dels titelles passin, a cada nova edició, pels pobles de la comarca. Aquest any, per exemple, tindrem el gust de veure el mestre titellaire tradicional d’Anglaterra Rod Burnett que ens porta una proposta desenfadada i divertida sobre el Punch, que és el titella tradicional d’Anglaterra.
Un altre fet inherent al GUANT és l’aposta per l’estrena d’espectacles en català. Crec que és bo normalitzar la nostra característica lingüística de país en les relacions internacionals amb les companyies.  Així, cada any hi ha companyies estrangeres que ens porten les seves propostes traduïdes al català. Aquest any són tres:  una de la companyia francesa Pupella Noguès i dues de companyies espanyoles, Títeres de Maria Parrato i Periferia Teatro.  Aquest fet contribueix a fer pedagogia internacional de la nostra llengua i la nostra cultura, a la vegada que ajuda a obrir el ulls a les companyies internacionals pel que fa al potencial del nostre mercat teatral.
Tanmateix, un festival ha de servir per potenciar la difusió de tot el que es cou de forma pròxima i ha de ser una plataforma al servei de les companyies del camp de Tarragona. I el GUANT, des de la seva gènesi, sempre ha tingut molt en compte aquest fet i fruit d’aquest treball i aquesta persistència, enguany comptem amb quatre companyies de proximitat que presenten els seus espectacles i dues d’elles estrenen al festival.
Per tot això crec que hem d’omplir escenaris i carrers aprofitant aquesta aposta Cultural que ja compta amb el reconeixement de tot el sector especialitzat i amb un gran ressò mediàtic que ens col·loca en el centre del món cultural durant una setmana.
Us convido a que us deixeu emocionar i emportar per la màgia dels titelles durant aquesta setmana i us recordo que trobareu tota la informació del festival a la web: www.festivalguant.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada